Monday, March 4, 2013

Pokok Buah Tin / Buah Fig / Buah Ara Belakang Rumah Di Johor Bahru




               




                




                    





                                                                          




                  





                    




   Paling Menyampah nak susun gambar kat blog .............Bosan tul..asyik xbetul ja kedudukan dia...

    Ini Gambar Pokok Fig yang berjaya ditanam di Belakang rumahku.. Variety pelbagai jenis. Benih dimport dan "diseludup" dari China dan Indonesia.....Semua pokok Fig ni Ditanam melalui Keratan Batang...Melalui pengalaman, Kos beberapa keratan batang fig dalam sekitar rm400..Termasuk Bayaran Fedex Curier ,E-Bay dan Bayaran Topup Digi..hehe..Masa dipos tu ada dalam 12 keratan batang.Yang berjaya hidup dan tumbuh hanyalah 4 batang sahaja.Asal minat terpaksalah tawakkal.Akhirnya Hidup Jugak 4 pokok.Sykur Alhamdulillah. Nak Harap Kat jabatan pertanian Malaya dan Mardi Malaya...Hampeh..

Oleh kerana tinggal dikawasan perumahan kami terpaksa tanam dalam pasu yang besar dan tong Drum.Alhamdulillah hidup elokja...Klu la dapat balik mengajar kat kampung halamanku kat kedai..tahu la aku kerjakan kat tanah belakang rumah.....Bila la PPDJB nk luluskan pertukaran aku ni???????.

Tuan-tuan yang ada modal dan nak buat Bisnes jual Anak Pokok Fig .tunggu Apa lagi.Jgn tunggu..Pokok ni senang nk dibiakkan dan dah terbukti hidup dengan baik di Malaysia..Pegi Indonesi dan China..Bwk balik benih Fig dan sebarkan pokok bertuah  ini kepada Masyarakat Islam di Malaysia. Pastu Tolongla Jual murah-murah kepada bangsa sendiri.Jgnla amik peluang utk cekik darah bangsa seagama kita sendiri.

 Pokok Tin telah Disebutkan Dalam Al Quran. Betapa hebatnya buah ni sehingga Allah bersumpah dengannya dan.Betapa Untung dan bertuahnya Jika Tuan-tuan ikhlas berusaha sebarkan Pokok ini kepada manusia..Sambil Berbisnes sambil promosikan Tumbuhan yang disebut dalam Alquran..

Tuan-Tuan klu nak datang tgok, jemputla datang ke tmn Ungku Tun Aminah .Skudai Johor Bahru. Xda bayaran masuk. Lillahi Taala dan kerana minat dan demi kerana Ilmu Pengetahuan.







Sapa-sapa yang berminat nk tanam pokok fig boleh order dari negara seberang indonesia boleh rujuk link-link di bawah.::

harga anak pokok
1. kecil > Ukuran 30cm hg mulai Rp. 65.000
2. Sedang > ukuran < 50cm hg mulai Rp. 95.000
3. Besar > 70cm hg mulai Rp. 125.000
4. Siap berbuah > tergantung jenis
http://pohontin.wordpress.com/jual-pohon-tin/
http://budidayabuahtin.blogspot.com/
www.pohon-buah-tin.blogspot.com

58 comments:

  1. wah,sy dh lama cr benih pokok ni kt sini...tp xde rezeki lg....niat dlm hati nk tnm pokok2 di dalam Al Quran...lg2 pokok zaitun.....btw seronok tengok gmbr pkk ni hidup subur kt malaysia,he3...

    ReplyDelete
  2. saya juga mencari anak pokok ini. dah pusiang keliling penang tapi x jumpa. yg tgk cuma kat kl & indo.

    kalau nak beli anak benih sudi ke nak jual???

    ReplyDelete
  3. pokok sy kecil lg.saya beli anak pokok dr indon dn china. pokok tin tanam dr keratan btg ja.klu dr biji buah xkualiti.

    ReplyDelete
  4. HAHAHAHAAHAHAH..paling menyampah!! HAHAHAHAHAHAHAHA...SAYA PUN NAK JUGAK tanah sejuk!! ni nombor HP saya : AHMAD NOOR HAQIMI -012-3728369 dari terengganu,..Please sangat sangat..

    ReplyDelete
  5. Hi!! Aku nak tengok pokok pokok leh.... Boleh? Says Dari Skudai jugak.... Delay delay Denton tun Aminah.... Boleh SMS Ker Malay boleh visit?:) 012 7631500

    ReplyDelete
  6. minggu dpn anytime bleh dtg. lepas balik sekolah.after kul 2 ptg ok.skrg ada kt kedah blik kg cuti sek.papahal cal no aku.

    ReplyDelete
  7. Sure.... but... what is your number? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://tanahsejuk.blogspot.com/2013/02/hobi-pokok-temperate.html

      Delete
  8. Boleh dapat benih dari anda tak. Sya asri dari kulim. Lama dah dok cari benih ni.emel saya asnalia05@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Hey, u all have fb ? We have a gardener group.. Most members are from Malaysia. If you are interested, let me know your fb ID. Let me invite you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fauzan_sman@yahoo.com...thanks

      Delete
    2. ajoy.76@hotmail.com..tq

      Delete
  10. Tanah Sejuk, I'm the one who wanted to visit ur grapes and figs :) I just save ur number in my phone :)

    ReplyDelete
  11. salah en tanah sejuk, kalau ada benih lebih info la saya sama, ni emeil saya goldempire2u@gmail.com

    ReplyDelete
  12. boleh dah cuba-cuba buat keratan tu...

    ReplyDelete
  13. tuan, klu pokok dh besar boleh lah tut kan.
    tolong rakan2 yg teringin nak tanam pkk ni termasuk lah saya :)
    mana lah tahu boleh jadi pengedar kt malaysia.
    klu dh boleh tut, jgn lupa bg tau saya tau. sy nak beli.

    ReplyDelete
  14. eh lupa nak tanya, berapa lama pokok ni berbuah lps dpt batang pokok ni?

    ReplyDelete
  15. buat masa sekrg sy hanya ada 3 pokok.asyik potong jeutk bg kat saudara dan kawan2..mungkin di sebabkan cuaca panas melampau skrg.

    Pokok tin xpyh tut,just cut dan tanam mcm pokok ubikayu.2 bulan lepas tanam pokok dh start berbuah..

    buat masa skrg anak pokok byk ditempah oleh saudara dan kenalan terdekat...

    utk kwn2 semua harap bersabar ..ambil masa..

    Pokok tin bukan seperti pokok tropika tumbuh sepanjang masa.dia ada stop n rest time..so xleh cantas dengan kerap.

    ReplyDelete
  16. Hi..Tanah Sejuk. Saya pun tengah cari pokok fig.count me in your list please. Saya ingin tahu macam you custom declare anak pokok tin ini semasa beli dari indonesia?

    ReplyDelete
  17. kami xbeli anak pokok.kami just order batang pokok.declare ubatan tradisional..ubat akar kayu tradisional kegunaan peribadi.anak pokok mean ada daun akar dan mengndungi medium....complete whole tree..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekadar pengkongsian, memang dapat membeli terus daripada indonesia. tapi lebih di katakan "penyeludupan" hehe. biasanya dalam bentuk tut atau keratan

      kalau ikut peraturan, banyak sangat protokol dan "buang" duit sana-sini

      Delete
  18. Terima Kasih untuk keterangan dan info. jikalau, ada batang pokok boleh offer count me in,ok!

    ReplyDelete
  19. Saya teringin nak tanam pokok tin ,kat kedai pokok bunga tak ada jual kalau tuan nak jual emel dekat saya aliextreman@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Assamualaikum saya sangat meminati pokok tin
    saya ingin membeli keratan anak pokok dari tuan.saya cari dekat kedai nursery tak ada jual

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Hi. sudah puas hati saya cari kat internet nak beli keratan pokok tin ini. Xdapat juga, tunggu berita baik daripada saudara saja la. email : amanda@ginmaro.com.

    ReplyDelete
  23. buat masa ni sy xda ank pokok tin utk dijual .hrp maaf dn bersabar.tp klu nk dtg tgok2 pokok.sila lh dtg..xda mslh....

    ReplyDelete
  24. sappe2 nk pokok tin
    http://tanahsejuk.blogspot.com/2013/06/anak-pokok-tin-untuk-di-jual.html

    menurut penjual spokok rm150. .sy xde kena mngena dgn penjual pokok tin hrp maklum...tq ;)

    ReplyDelete
  25. salam..akak.. saya duduk johor jugak..mak saya nak sangat2 cari pokok buah tin ni..dapat dalam dua pokok jadilah.. kalau akak nak jual pun xpe.. kami beli..sebab dah lama cari..merata cari tapi xada.. akak boleh x emailkan saya alamat rumah dan no fon..
    fathnakty@gmail.com xpun akk mcg no saya 0167053977..
    please..bg feedback. memang nak sangat pokok ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.aliexpress.com/wholesale/wholesale-fig.html?SearchText=fig&CatId=121&pvId=351-365101&initiative_id=SB_20130625205357

      Delete
  26. akak:? hehe Ini laman web yang menyediakan benih keratan pokok tin...

    harap kawan2 boleh beli pokok tin dri sini.byk variety pokok tin.ada yg sesuai dn xsesuai dgn iklim kita...

    selamat mencuba dan menanam pokok tin k..

    http://www.aliexpress.com/wholesale/wholesale-fig.html?SearchText=fig&CatId=121&pvId=351-365101&initiative_id=SB_20130625205357

    ReplyDelete
  27. Hi.

    I'm from Skudai too, and i also have some figs plant :) growing from cutting :) Maybe we can meet up someday somewhere in Skudai :)

    ReplyDelete
  28. Bagus.this sunday boleh jumpa?come tu plaza tasek.nearby my house

    ReplyDelete
  29. kalau saya nak beli anak pokok secara keratan atau tut dapat x? ASAP..
    adbas06@gmail.com
    dah begitu lama mencari... dah lah duduk kat seberang laut

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.aliexpress.com/wholesale/wholesale-fig.html?SearchText=fig&CatId=121&pvId=351-365101&initiative_id=SB_20130625205357

      Delete
    2. jika membeli terus daripada tuan TanahSejuk?

      Delete
    3. buat masa ni Sy Xada Stock utk dijual atau diberi.Minta Maaf byk2-Tuan

      Delete
  30. tak sangka...

    ReplyDelete
  31. boleh tak jual sikit batangnya kalau dah merimbun...-->0135919370 pn hanie/mr amrie

    ReplyDelete
    Replies


    1. No tel :01127863653

      What apps saya : 0167577559

      Delete
  32. saya pun tgh cari.. bila dah jumpa mahal la pulak.. starting from rm100.. phewww

    tuan jual berapa ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg agak mahal jgk nk dptkan benih dan baka baru

      Harga standard anak pokok rm90- rm150)
      Harga keraran ( rm30 -50)

      Delete
  33. As-salam tuan tanah sejuk, cuba cari contact no. tuan tp xjumpa, saya pun berminat nk beli batang fig tu, dah lama cari, kalu boleh pm saya 019-9606506/ Saiful. Saya tinggal d Gelang patah saje, 15min da boleh pegi amik. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumsalam.wb.t tuan maaf lama xtgok blog sibuk dgnnkerja2 sekolah.
      Ni no tel sy encik saiful

      No tel :01127863653

      What apps saya : 0167577559

      Delete
  34. Salam Tanah Sejuk
    Saya pun berminat nak beli pokok tin. Sila email harga & method bayaran kpd: brendachan20@gmail.com

    ReplyDelete
  35. Salam Tanah Sejuk
    Saya pun berminat nak beli pokok tin. Sila email harga & method bayaran kpd: brendachan20@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Salam cikgu...kami ade dtg ke skudai...tp call xdpt aritu...jenuh call....kalau boleh lpas cuti ni kmi dtg...boleh ke? Nombor kami 0135919370 cikgu amrie...

    ReplyDelete
  37. Salam Tuan Tanah Sejuk
    Kalau tuan tau mana2 saya boleh dapatkan keratan batang pokok Tin atau benih pokok tin atau berikan saya email, alamat atau phone no. yang di Indon tu -- rosli@kuisas.edu.my

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum Tuan Tanah Sejuk...
    Saya Fauzi...dok Kg Pasir...dkt sgt dgn Tmn Tun...
    terus trg sy baru je kenal pkk tin ni...anak sedara kenalkan...terus jd minat gila...baru je beli n tanam 4 pokok (Masui Dolphine, Red Kurtmani, BTM6, Black Jack) n dh tempah beberapa jenis lg...terrr google pg ni n terr nmpk post ni...jenuh mencari punya jauh...rupanya ada je dekat sini...
    Teringin sgt2 nk tgk pkk tin tuan...dh bsr agaknya...n kalau boleh nk beli benihnya...
    ni no saya 016-7854384

    ReplyDelete
  39. Salam cikgu, seronoktngok pokok tin cg. Nk jual ke keratannya. Sy berminat sgt nk tanam. Blkg rmh adalh sikit tanah. Kalau sudi beri sepokok dgn harga yg berpatutn, nk juga g cr.. JB kt mana ek. Sy kt Bdr Penawar.

    ReplyDelete
  40. Amin Ulu Tiram10/27/2014 7:47 AM

    asalam cikgu: minat gak tanam pokok fig ni...dah joint FB pokok Fig malaysia...lagi teruja.
    so jika ada info nusery yg jual pokok ni disekitar JB or pontian or kulai bole info tak..... amin ulu tiram (o137466925) TQ

    ReplyDelete
  41. Saya teringin nak tanam pokok buah tin. Tahan tak keratan btgnya klu di pos ke kota kinabalu?

    ReplyDelete
  42. salam cikgu. bagaimana cikgu tanam. medium tanah campur apa ya. saya ada 2 pokok. asalnya satu pokok tetapi saya potong rantingnya jadi pokok. yg induk daunnya tak lebat dan ranting cam tak bergerak panjang. camaner cara tanam nak suh subur. saya tanam dalam pasu yg tinggi 1kaki lbh kurang.

    ReplyDelete
  43. Assalam en tanah sejuk....x sengaja terjumpa blog ni...teringin nk tgk pokok tin depan mata...masih ada pokok tin ni...sy duduk di flat sutera kekwa tun aminah skudai...nk dtg tgk pokok tin boleh ke agk2nye...ada lagi x keratan btg dia.. ni email sy ahalindadarjan@gmail.com...

    ReplyDelete
  44. Alhamdullillah...saya ada beli sebatang di pasar tani 3 bulan lepas dan nampaknya subur..sukur dan tak sabar nak tunggu berbuah. Penjual kata 6 bulan dah berbuah..insyaallah.

    ReplyDelete
  45. Alhamdullillah...saya ada beli sebatang di pasar tani 3 bulan lepas dan nampaknya subur..sukur dan tak sabar nak tunggu berbuah. Penjual kata 6 bulan dah berbuah..insyaallah.

    ReplyDelete