Thursday, April 4, 2013

Pokok Fig Bertuah


















































Pada 13 March 2013 .. semasa berjalan-jalan keliling taman.. ternampak satu pokok Fig. Pokok Fig ini special sikit sbb tumbuh di celah lubang tepi tembok rumah. Mula-mula ingat pokok rumah..


Bila check betul-betul mmg sah spesis pokok fig..Daun ada 5 jejari..daun kasar dan kesat. Kulit bergetah...

Bila kompon..apa lagi. bawak pisau pegi korek pokok tu. ..akar punya la panjang..dah macam bonsai pun ada..

Pokok fig ni mungkin tumbuh dari biji yang dimakan oleh tuan rumah ni..... Variety spesis xdapat dikenal pasti..mungkin setahun lagi kena tunggu untuk berbuah...

I m So Happy dapat pokok fig bertuah ni..Syukur...







9 comments:

  1. Ada juga semai biji fig jenis kecil(di jual di pasaran), alhamdulillah dah tumbuh..cuba semai biji yg jenis besar tak hidup pulak,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. encik ada dikawasan mana?
      pokok tin agak mudh tumbuh jika disemai..tp kena beri perhatian lebih sikit.xleh panas dan byk air.klu dhumur sebulan kuat sikit...siput suka jugak mkn anak pokok tin tu..anyway tahniah.nnti btg pokok dh besar jari telunjuk hubungi sy..kita leh graftkan pokok encik..

      Delete
    2. Saya area kl..
      alhamdulillah pokok berjaya hidup...sekarang,size batang pokok besar sedikit dari batang mancis...isyaallah kelak, kalau di panjangkan umur...saya akan hubungi Tuan Blog TanahSejuk..

      Delete
  2. Salam, saya beli tiga batang anak pokok fig, dah besar jari boleh ke grafkan untuk saya. Sebatangpun jadilah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu Baca msg dlm email k.i ve pm U

      Delete
  3. Pak:
    Boleh beli cutting ini ka..

    TW Foong

    ReplyDelete
  4. entah2 akar pokok sentang

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum tuan, bagaimana perkembangan pokok ini ya sekarang

    ReplyDelete