Monday, May 27, 2013

Hobi baru..Bela Lebah..Kotak Lebah

Dah lama teringin nk bela lebah sebenaqnya..tp mungkin korang2 semua pun sama dengan sy kompom xtau sgt macmmana  nak start nk bela lebah...Alhamdullilah skrg sy dah tau nk bela lebah dn sy dah bela lebah belakang rumah kat taman tun Aminah JB.Jadi dh tiba masanya sy nk kongsi ilmu dgn kwn2 semua tentang nk bela lebah....

sebelum aku crita lebih lanjut tngok gambaq ni dulu..





Mengenai Lebah

Ada 3 spesis lebah yang menghasilkan madu  .. 

Pertama lebah liar kat hutan we call APIS DORSATA..org kampung ckp kebah hutan atau lebah pokok tualang...lebah jenis ni xleh bela sbb dia spesis ortodox sikit.liar, ganas dan.xsuka tinggal berhampiran dengan manusia.tetapi paling lebah DORSATA ni banyak menghasilkan madu berbanding lebah2 lain.

Yang Kedua lebah APIS CERANA.orang kampung paling lebah KERAN atau  lebah air gula atau bahasa pertanian sebut lebah local. Lebah ni boleh bela dan agak sesuai untuk dibela secara skala kecil-kecilan ataupun hobi mcm sy ni...Klu nk buat penternakan secara serius mungkin agak kurang sesuai..

Yang Ketiga lebah APIS MILLIFERA atau disebut lebah eropah...Spesis ni berasal dari Eropah dan lebih besar dr lebah CERANA dan lebih produktif menghasilkan madu dari Apis cerana. tapi lebah ni  ada kelemahan jugak.Kuat makan dan xtahan sgt cuaca panas negara kita.mungkin kat tanah tinggi mcm cameronhighlands sesuai bela lebah jenis ni..satu lagi lebah eropah ni gemuk.terbang slow ..so kemungkinan mati disambar burung2 tempatan Malaysia lebih tinggi berbanding Apis cerana



First Of all nk bela lebah .kita mesti ada rumah lebah..Ni antara konsep penting untuk bina kotak lebah.

  1. kotak diperbuat daripada kayu yang tahan dr air. Playwood cikai2 xleh...
  2. Kotak mesti ditutup sepenuhnya..
  3. Mesti ada lubang keluar masuk
  4. mesti ada landing site.tempat mendarat dihadapan lubang keluar.
  5. mesti ada lubang  utk pengudaraan angin.
  6. Saiz kotak untuk Apis Cerana kecil berbanding Apis Millifera. lebih kurang 1kali lebar x 2kaki panjang x 1kaki tinggi.
  7. dalam kotak kena sediakan kayu untuk hold sarang lebah lebar kayu 1 inci


8 comments:

  1. Salam.
    Sis.. seronoknya dpt bela lebah srndiri, dpt kutip hasil madu fresh! Sis cerita lah lg tentang lebah. Sy berminat sgt2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waassslm.sis.alamak..wrong gender expectations ni.....next time sy update lg klu ada idea terbaru

      Delete
  2. Cantik kotak tu. Nak tiru tp x berdaya la

    ReplyDelete
  3. Cantik kotak tu. Nak tiru tp x berdaya la

    ReplyDelete
  4. Cantik kotak tu. Nak tiru tp x berdaya la

    ReplyDelete
  5. Cantik kotak tu. Nak tiru tp x berdaya la

    ReplyDelete
  6. Kotak buat sendiri ke beli tu tuan? Nk cari gak 1 kotak ni. Nak pindahkan lebah...nk buat sendri xsempat.

    ReplyDelete
  7. Aslkum, saya ada try buat bee hive sendiri 2/3 tahun lepas...tp projek gagal...mungkin lokasi xsesuai... skarang igt nak cuba lagi...boleh share dimana saya boleh beli starter kit dan koloni lebah?

    ReplyDelete